Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı

Astsubaylıktan Subaylığa Geçiş Şartları

Astsubaylıktan Subaylığa Geçiş Şartları

Astsubaylıktan Subaylığa geçiş görevdeki bir astsubayın aşağıda belirteceğimiz şartları yerine getirmesi halinde Subay rütbesi kazanmasıdır.

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda yapılan son değişiklikle, astsubaylardan subay olma şartlarına ilişkin düzenlemeler yeniden ele alındı. Kanunun 109. maddesi, astsubayların subaylık yolunu açan kritik bir düzenlemeyi kapsıyor. Maddeye göre, astsubaylardan subay olma şartları aşağıda sıralandığı şekildedir.

  • Öncelikli olarak kontenjan açılmış olması gerekiyor. Alım her bir alan için ayrı ayrı yapılır. Alımlar piyade, tank, hava, istihkam, muhabere, ikmal ya da bakım gibi branşlardan gerçekleştirilir.
  • Başvuruyu yapacak olan kişinin en az 4 yıllık ya da yüksek okul mezunu olması gerekir.
  • Başvuracak olan kişinin en az kıdemli çavuş rütbesine sahip olması gerekir.
  • Astsubayların 4.yılını tamamlamış 7. Yılını ise bitirmemiş olması gerekir.
  • Sicil notu ortalaması % 90’ın altında olmaması gerekir.
  • Üstlerinin subaylığa layık olduğunu onaylamış olması gerekir.
  • Alacakları Subaylık nosyonu eğitiminde başarılı olmaları gerekir.
  • Alımlar en yüksek puanı alandan aşağıya doğru yapılır.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı

Kara Kuvvetleri Komutanlığı, astsubaylıktan subaylık mesleğine geçiş sürecini desteklemek amacıyla çeşitli eğitim ve değerlendirme programları düzenlemektedir. Bu programlardaki amaç , Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde çalışan astsubayların Subaylık mesleğine uygunluğunun değerlendirilmesini sağlamaktır. Programlar sayesinde, astsubaylar subaylık mesleğine geçiş sürecinde kendilerini geliştirme fırsatı da bulurlar.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı

Astsubaylıktan subaylık mesleğine geçiş süreci, Hava Kuvvetleri Komutanlığı personel politikalarının da bir parçasını oluşturmaktadır. Geçiş süreci öncesinde astsubayların kariyerlerinde ilerleme ve daha geniş sorumluluklar üstlenme fırsatı bulma imkanı sağlanmış olur. Hava Kuvvetleri’nin bu geçişteki amacı ise personellerinin daha etkin ve görevlerini başarıyla yerine getirme kapasitesini artırmaktır.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin önemli bir kolunu oluşturan ve denizlerdeki güvenliği sağlamakla görevli birimdir. Deniz Kuvvetleri Komutanlığında da bu geçiş süreci, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nun 109. maddesi kapsamında düzenlenmiştir.

Kara, Hava ya da Deniz Kuvvetlerinde görevli olan bir astsubay bu görevinden Subaylığa geçiş yapmak isterse mutlaka yukarıdaki şartları karşılıyor olması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir