Jandarma Genel Komutanlığı

Yedek Subaylıktan Muvazzaf Subaylığa Geçiş Şartları

Yedek Subaylıktan Muvazzaf Subaylığa Geçiş Şartları

Yedek subay, askeri hizmete tabi olan ancak belirli bir dönemde askerlik hizmetini tamamlamış kişilere verilen bir unvandır. Bir askeri birlikte subay olmaya aday kişilerin, belirli bir eğitim programını tamamladıktan sonra aldıkları bu unvan, yedek subaylık eğitiminden sonra verilir.

Yedek subaylar, belirli bir süre boyunca askeri birliklerde görev yaparlar. Bu süreçte, subaylar tarafından yönlendirilir ve eğitilirler. Yedek subaylık görevi askeri birliklerin operasyonlarına katılmak, eğitimlerde görev almak ve askeri personelin diğer ihtiyaçlarına destek olmak gibi görevleri kapsar.

Yedek subaylar istemeleri ve gerekli şartları taşımaları halinde muvazzaf subaylığa geçiş yapmak isteyebilirler. Muvazzaf subay ise bir askeri teşkilatta aktif görev yapan, askeri eğitimlerini tamamlamış ve subay rütbesi almış olan kişi demektir. Muvazzaf subaylar, ordunun farklı kademelerinde görevler üstlenebilir ve askeri operasyonlara katılırlar.

Muvazzaf subaylar, askeri akademiler veya subaylık okullarından mezun olduktan sonra göreve başlarlar. Bir subayın muvazzaf olması, o subayın aktif askeri hizmette bulunması demektir. Muvazzaf subaylar, ordunun çeşitli branşlarında görev alabilirler, örneğin kara, hava veya deniz kuvvetleri gibi.

Yedek Subaylıktan Muvazzaf Subaylığa Geçiş Sınavı Şartları Nedir?

Yedek subaylar muvazzaf subaylığa geçmek için öncelikli olarak sınava girmesi gerekir. Bu sınava girebilmek için ise başvuru emri geldikten sonra Sicil amiri tarafından adına NİTELİK BELGESİ doldurulur.

Nitelik belgesi puanının 90 üzeri olması gerekir. Nitelik belgesi elektronik ortamda amir tarafından doldurulup gönderilir. Başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra yazılı sınava çağrılır. Sınav öncesinde yapılacak tüm işlemler bu şekildedir.

Muvazzaf/Sözleşmeli Subaylığa Giriş Şartları Nelerdir?

  1. TC. Vatandaşı olmak,
  2. Erkek Olmak
  3. En az 4 yıllık üniversite mezunu olmak
  4. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, ihtiyaçları doğrultusunda seçim aşamalarından başarılı olan adaylardan, diğer sınıflarda (Hava Kuvvetleri Eğitim Kurumlarında; Hava Harp Okulu, Işıklar Askeri Hava Lisesi, Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu’nda ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ve ÜYESİ olarak) görevlendirme yapabilecektir.
  5. 27 yaşından küçük 32 yaşından büyük olmamak.
  6. Cezaları ertelenmiş, seçenek yaptırımlardan birisine çevrilmiş, genel ya da özel af kanunları kapsamına girmiş veya haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi kanunda belirtilen suçlardan birisinden mahkum olmamak, e. Türk Silahlı Kuvvetlerinde istihdam edilenler ile yedek subay olarak askerlik hizmetini yapanlar veya yapmakta olanların bu görevlerinde aldıkları sicilin, sicil tam notunun %85 veya daha üstünde olması şarttır.
  7. Halen bu görevde bulunanlar ile askerlik hizmetini yapmakta iken müracaat edenlerin ayrıca sıralı üstlerinden subay olmaya layık olduklarına dair yönetmelikte belirtilen olumlu nitelik belgesi almış olmak, (Adaylar nitelik belgelerini, yazılı sınavdan başarılı olduktan sonra, kapalı zarf içinde imzalı ve mühürlü olarak elden seçim aşamalarına gelirken getirebilirler.)
  8. Hakkında yedek subay olmaz kararının bulunmuyor olması.
  9. Kamusal haklardan yoksun bırakılmamış ve Özel/Kamu tazminat borcu olmamak.
  10. Askeri okullardan ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilmemiş olmak,
  11. Öğrenimlerini yurt dışında bitirenlerin diplomalarının denkliği onaylanmış olmak,
  12. En az 168 cm., en fazla 210 cm. boyunda olmak ve belirtilen boy-kilo standartları içinde olmaktır.

Yukarıda belirtilmiş şartların yerine getirilmiş olması ve girilen yazılı sınavdan başarılı bir şekilde ayrılması halinde geçiş için hak kazanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir